Τι Είναι Η Ψωριασική Αρθρίτιδα

29 Jul, 2019 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλεί οίδημα, δυσκαμψία, πόνο στις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή\και της σπονδυλικής στήλης.

Συνήθως επηρεάζει τις περιφερικές αρθρώσεις, δηλ. τις αρθρώσεις των χεριών ή των ποδιών και εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από μια δερματική πάθηση που λέγεται ψωρίαση.

Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και παραμορφώσεις των αρθρώσεων με αποτέλεσμα μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα ή αναπηρία.

Μερικές φορές η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλει την σπονδυλική στήλη οπότε ο ασθενής νιώθει πόνο στην μέση, την ράχη ή τον αυχένα. Συχνά ο ασθενής ξυπνάει “πιασμένος” το πρωί, ενώ όσο περνάει η ώρα η πρωινή αυτή δυσκαμψία μειώνεται.

Σπανίως οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα παρουσιάζουν φλεγμονή στο μάτι που ονομάζεται ραγοειδίτιδα.

Η θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας στηρίζεται σε εξειδικευμένα αντιρευματικά φάρμακα που ονομάζονται τροποποιητικά της νόσου φάρμακα και χορηγούνται από ειδικό Ρευματολόγο. Είναι σημαντικό η έναρξη της θεραπείας να γίνεται έγκαιρα πριν αναπτυχθούν μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις.

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη