Μετά τη γέννηση, τα περισσότερα βρέφη έχουν 4-5 υδαρείς κενώσεις την ημέρα. Βρέφη που θηλάζουν συνήθως τείνουν να έχουν περισσότερες κενώσεις, σε σύγκριση με τα βρέφη που σιτίζονται με φόρμουλα. Μερικά βρέφη που θηλάζουν έχουν κένωση μετά από κάθε σίτιση, ενώ άλλα έχουν μόνο μια κένωση κάθε δύο με τρεις ημέρες. Τα βρέφη που θηλάζουν σπάνια αναπτύσσουν δυσκοιλιότητα. Μετά την ηλικία των δύο ετών, ένα παιδί θα έχει συνήθως μία ή δύο κενώσεις την ημέρα. Ενώ, τεσσάρων ετών, το παιδί θα έχει μία κένωση την ημέρα.
Δυσκοιλιότητα στα παιδιά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά κυρίως:
- μετά την έναρξη φόρμουλας ή στερεών τροφών
- κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τουαλέτας των νηπίων
- αμέσως μετά την έναρξη του σχολείου ή κατά τη διάρκεια άλλων στρεσογώνων καταστάσεων
Ποιες είναι οι αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε;
Οι κοινές αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι λόγω αδράνειας του εντέρου, μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και περιορισμένης πρόσληψης υγρών. Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιόξινα και αντισταμινικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Εθελοντική κατακράτηση των κοπράνων μετά από πόνο ή άλλη ενόχληση είναι μια συχνή αιτία της δυσκοιλιότητας σε μικρά παιδιά. Ένας γιατρός πρέπει να αξιολογήσει αυτά τα παιδιά και να γίνει πρώιμη αντιμετώπιση για να αποτρέπει να γίνει η δυσκοιλιότητα ένα χρόνιο πρόβλημα.
Υπάρχουν κάποια άλλα, σπάνια, νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως μεταβολικές, νευρομυϊκές και ανατομικές διαταραχές. Οι καταστάσεις αυτές συνήθως αρχίζουν στην πρώιμη παιδική ηλικία και χρειάζεται περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν:
- το παιδί σας αρνείται να πάει στην τουαλέτα
- η δυσκοιλιότητα επιμένει παρά την προσοχή που έχει δοθεί στη διατροφή
- Το παιδί σας αρνείται να φάει
- Το παιδί σας παρουσιάζει πόνο ή άλλη ενόχληση μετά την κένωση
0 Σχόλια