Τι Να Αποφύγετε Στην Εγκυμοσύνη

11 Aug, 2023 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Η κατανόηση σχετικά με το τι να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει στο να κάνετε πιο σωστές διατροφικές επιλογές για εσάς και το μωρό σας. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τι να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη και τι να περιορίσετε.

Αποφύγετε ψάρια και θαλασσινά που είναι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου
Τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορεί να είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών καθώς και Ω-3 λιπαρών οξέων. Ωστόσο μερικά ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. Η μεγάλη ποσότητα υδραργύρου θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) προτρέπουν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν: Τον ξιφία, τον καρχαρία, το σκουμπρί και το tilefish.
Τι είναι ασφαλές; Παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα υδραργύρου στις κονσέρβες τόνου, οι οργανισμοί FDA και EPA υποστηρίζουν ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν ακίνδυνα να φάνε μέχρι 340 γραμμάρια την εβδομάδα. Αυτό είναι περίπου δύο μερίδες από τα πιο κάτω: Γαρίδες, κονσέρβες τόνου, σολομός, λυκόψαρο και μπακαλιάρος

Αποφύγετε ωμά, μισοψημένα ή μολυσμένα ψάρια και θαλασσινά
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τα επιβλαβή βακτήρια αλλά και τους ιούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε στρείδια και κυδώνια.

Αποφύγετε καπνιστά θαλασσινά ψυγείου
Δεν ισχύει για τα καπνιστά θαλασσινά τα οποίο έχουν μαγειρευτεί σε κατσαρόλα ή με άλλον τρόπο μαγειρέματος.
Αποφύγετε το μη καλο-μαγειρεμένο κρέας, καθώς και τα πουλερικά και αυγά
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είστε σε αυξημένο κίνδυνο βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Η αντίδρασή του οργανισμού σας, μπορεί να είναι σοβαρότερη σε σχέση με το εάν δεν ήσασταν έγκυος.

Για την αποφυγή τροφογενών νόσων:
Μαγειρέψτε καλά όλα τα κρέατα και πουλερικά. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε. Επίσης μαγειρέψτε καλά όλα τα επεξεργασμένα κρεατοσκευάσματα, καθώς μπορούν αποτελούν πηγές μίας σπάνιας, αλλά δυνητικά σοβαρής τροφικής ασθένειας γνωστής ως λιστερίωση. Ακόμη, μαγειρέψτε καλά τα αυγά, καθώς τα ωμά αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα. Αποφύγετε τα τρόφιμα που γίνονται με ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως μαγιονέζα.

Αποφύγετε μη παστεριωμένα τρόφιμα
Τα γαλακτοκομικά χαμηλής σε περιεκτικότητα λιπαρά – όπως το αποβουτυρωμένο γάλα, τα τυριά μοτσαρέλα και cottage – μπορεί να αποτελούν μέρος της διατροφής σας. Όμως προσοχή σε οτιδήποτε περιέχει μη παστεριωμένο γάλα, καθώς τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροφογενείς λοιμώξεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν στις συσκευασίες των κάτωθι μαλακών τυριών δεν επισημαίνεται σαφώς ότι φτιάχνονται με παστεριωμένο γάλα, τότε δεν θα πρέπει να τα τρώτε: Brie, Φέτα, Camembert, Μπλε τυρί

Αποφύγετε τα μη πλυμένα φρούτα και λαχανικά
Για την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων, πλύνετε καλά όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά και κόψτε τα κατεστραμμένα τμήματά τους. Επίσης φροντίστε να βράζετε καλά τα χόρτα και τα λαχανικά σας.

Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας. Λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην ανάπτυξη του μωρού σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να περιορίσετε την ποσότητας καφεΐνης στη διατροφή σας σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τσάι από βότανα
Υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις συγκεκριμένων βοτάνων στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ως εκ τούτου, αποφεύγετε να πίνετε τσάι από βότανα εκτός και εάν ο γιατρός σας, σας το επιτρέψει

Αποφύγετε το αλκοόλ
Ένα μόνο ποτό έχει μηδαμινές πιθανότητες να βλάψει το μωρό σας. Παρόλα αυτά κανένα επίπεδο αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μητέρες που πίνουν αλκοόλ έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και θνησιμότητας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο του εμβρυϊκού αλκοολισμού. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο προσώπου του βρέφους, προβλήματα στην καρδιά του , χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και τέλος νοητική υστέρηση. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.

balancediet.gr

Βίκη Γραντζιώτη

Βίκη Γραντζιώτη

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη