Τρόποι Να Ανακουφίσετε Το Αίσθημα Καύσου Στο Στομάχι (Καούρες Στομάχου)

26 Jan, 2018 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι καούρες αποτελούν ένα  σύνηθες πρόβλημα. Προκαλούνται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Πέραν από μία μικρή δυσφορία,  το αίσθημα καύσου στο στομάχι μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Μπορεί  να προκαλέσει  βλάβη στον οισοφάγο,  ακόμη και να αυξήσει την πιθανότητα  κίνδυνου για καρκίνο του οισοφάγου, εάν  παραμείνει χωρίς θεραπεία.

 

Συμβουλές για να ανακουφίσετε το στομάχι σας:

 Φάτε σωστά. Τα μεγάλα γεύματα ασκούν πίεση στο μυ που συνήθως βοηθά στο να κρατηθεί το περιεχόμενο του στομάχου και να μην ξαναγυρίσει πίσω στον οισοφάγο.
Όσο περισσότερο τρώτε,  τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για το στομάχι  προκειμένου να αδειάσει,  κάτι το οποίο συμβάλλει στην παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Δοκιμάστε μικρότερα και  συχνότερα γεύματα και μην «καταβροχθίζετε»  το φαγητό σας.

 

Αποφύγετε να τρώτε αργά τη νύχτα. Έχοντας καταναλώσει ένα γεύμα ή σνακ και πηγαίνοντας σε λιγότερο από τρεις ώρες για ύπνο είναι κάτι που μπορεί να  επιδεινώσει την παλινδρόμηση, προκαλώντας καούρα. Αφήστε αρκετό χρόνο προκειμένου το στομάχι σας να αδειάσει και μετά να πάτε για ύπνο.

 

Μην ασκείστε αμέσως μετά από ένα γεύμα. Δώστε χρόνο στο στομάχι σας, να αδειάσει. Περιμένετε μια-δυο ώρες (ανάλογα τι έχετε φάει) αλλά μη ξαπλώσετε,  είναι κάτι  το οποίο θα επιδεινώσει παλινδρόμηση.

 

Κοιμηθείτε με κλίση. Ανεβάζοντας τον κορμό σας προς τα επάνω με ένα ειδικό μαξιλάρι είναι κάτι το οποίο μπορεί να σας ανακουφίσει από τις νυχτερινές καούρες.

 

Αναγνωρίστε και  αποφύγετε τρόφιμα που σχετίζονται με τις καούρες.  Έχουν ενοχοποιηθεί τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, οι  ντομάτες, το σκόρδο, το γάλα, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα,  η μέντα, η σοκολάτα, όξινα φρούτα, αλκοόλ κλπ. Τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν (ερυγές) ρέψιμο, οι  οποίες επίσης προάγουν την παλινδρόμηση.

 

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά από ένα γεύμα. Οι τσίχλες προκαλούν την έκκριση σάλιου,  το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων, καταπραΰνει τον οισοφάγο, και προωθεί τα οξέα πίσω στο στομάχι. Αποφύγετε τις τσίχλες με άρωμα μέντας,  καθώς μπορεί να προκαλέσουν καούρες περισσότερο από άλλες γεύσεις.

 

Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που παίρνετε δεν έχουν τέτοιου είδους παρενέργειες. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να προκαλέσει πόνο που να  μοιάζει με καούρα ή να συμβάλει στην παλινδρόμηση.

 

Χάστε βάρος εάν αυτό χρειάζεται.  Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο στομάχι και ωθείται  το περιεχόμενο του στομάχου προς  τον οισοφάγο. Τα εφαρμοστά ρούχα και οι ζώνες σε συνδυασμό με την αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση.

www.balancediet

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη