Η αρθροσκόπηση εγγυάται ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου μετά από σοβαρό τραυματισμό.
Ο ώμος είναι μια θαυμαστή άρθρωση που συμμετέχει σε βασικές καθημερινές κινήσεις και βοηθάει ακόμα και στην έκφραση του ατόμου μέσα από την κίνηση του άκρου. Το πρόβλημα που δημιουργείται όταν αυτή η άρθρωση έχει πρόβλημα επηρεάζει πολλαπλά την καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει. Ποιοι είναι όμως οι πιο χαρακτηριστικοί τραυματισμοί των ώμων;
Οι παθήσεις τενοντίου πετάλου
Οι μύες του ώμου καταλήγουν στο ανώτερο τμήμα του βραχιονίου οστού δημιουργώντας ένα τενόντιο πέταλο. Η κατασκευή των τενόντων αυτών, η συνολική στάση του σώματος και η συνεχής, έντονη και κατ’ επανάληψη χρήση του μέλους καθιστά την περιοχή επιρρεπή σε τραυματισμούς. Παλιότερα οι παθήσεις αυτές περιγράφονταν με το γενικό όρο περιαρθρίτιδα και η αντιμετώπισή τους ήταν η εκπαίδευση του ασθενούς «να ζει με τον πόνο του» και τον περιορισμό της κίνησής του.
Τα εξαρθρήματα ώμου
Ουσιαστικά πρόκειται για τη βίαιη απομάκρυνση των αρθρικών επιφανειών του ώμου. Συμβαίνει συνήθως μετά από ένα τραυματικό γεγονός και προκαλούνται βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης. Πρόκειται για ένα σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να σημαίνει το τέλος της αθλητικής καριέρας ή το τέλος μιας δραστήριας και ενεργού ζωής και που, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αφήνει τον ασθενή με ένα συνεχή φόβο και σε διαρκή επαγρύπνηση για το πότε θα είναι η επόμενη φορά.
Η αρθροσκόπηση ελαχιστοποιεί τις χειρουργικές επιπλοκές και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της αποθεραπείας
Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική πράξη ελάχιστης επεμβατικότητας. Η επέμβαση γίνεται μέσα από οπές μερικών χιλιοστών που διανοίγονται γύρω από την άρθρωση χωρίς τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Από αυτές εισάγεται το αρθροσκόπιο, το οποίο με τη βοήθεια οπτικών ινών προσφέρει επισκόπηση και μεγέθυνση των βλαβών. Ακόμα και μεγάλες βλάβες μπορούν πλέον να διορθωθούν αρθροσκοπικά. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ασφάλεια, το μικρότερο χειρουργικό τραύμα, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία και το μικρότερο ποσοστό επιπλοκών. Για την επέμβαση αυτή συνήθως δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ενώ ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιεί άμεσα το χέρι του για να αυτοεξυπηρετείται. Απαιτείται βραχύ χρονικό διάστημα για να επιστρέψει στην καθημερινότητα και την εργασία του και λίγο μεγαλύτερο για την επιστροφή με ασφάλεια σε βαριά χειρωνακτική εργασία και αθλητική δραστηριότητα.
0 Σχόλια