Βιταμίνη D Και Ήλιος

6 Aug, 2018 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, καθώς βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Χωρίς τη βιταμίνη αυτή τα οστά μας μπορεί να χάσουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και να γίνουν πιο εύθραυστα.
Τα παιδιά χρειάζονται τη βιταμίνη D για να χτίσουν γερά, δυνατά οστά και οι ενήλικες για να διατηρήσουν καλή σκελετική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μια πολύ βαριά κατάσταση που ονομάζεται οστεομαλακία ή οστεομαλάκυνση στους ενήλικες και ραχίτιδα στα παιδιά. Τα νοσήματα αυτά είναι τελείως διαφορετικά από την οστεοπόρωση. Η βασική φυσική πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος!
Η σύνθεσή της ξεκινά με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, η συνθεσή της συνεχίζεται στο ήπαρ και ολοκληρώνεται στους νεφρούς! Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι συχνή στη Ελλάδα, περισσότερο συχνή από βορειοευρωπαϊκές χώρες, παρά την μεγαλύτερη περίοδο ηλιοφάνειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές από παλιά προνόησαν ώστε να εμπλουτίσουν τις τροφές τους με βιταμίνη D ενώ η Ελλάδα όχι πιστεύοντας ότι η έκθεση στον ήλιο αρκεί.

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη