Ποιες ηλικίες εμφανίζουν ξηροστομία;
Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ξηροστομίας, λόγω της χρήσης φαρμάκων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροστομίας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωής τους θα εμφανίσουν τη βραχυπρόθεσμη αίσθηση της ξηροστομίας του στόματος λόγω νευρικότητας άγχους ή απογοήτευσης. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν οδηγεί σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Όμως οι χρόνιες περιπτώσεις ξηροστομίας διαρκούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Συνήθη συμπτώματα είναι προβλήματα κατά τη λήψη τροφής, την ομιλίας και τη μάσηση, αίσθημα καύσου ή μία συχνή ανάγκη για κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της λήψης τροφής
«Η ξηροστομία αποτελεί πρόβλημα όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται συνεχώς ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τη στοματική υγεία» εξηγεί ο Dr. M. Messina, επιστημονικός σύμβουλος της American Dental Association. «Η ξηροστομία ερεθίζει τους μαλακούς ιστούς στο στόμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και μεγαλύτερη ευπάθεια σε μόλυνση». Σύμφωνα με τον Dr. Messina, χωρίς την καθαριστική και προστατευτική δράση της επαρκούς σιαλικής ροής, η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος είναι πολύ συνήθεις. «Η συνεχής ξηρότητα κι η απουσία προστασίας από το σάλιο μπορεί να συμβάλλουν σε κακοσμία. Η ξηροστομία μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία σε χρήστες οδοντοστοιχιών επειδή δεν υπάρχει λεπτό υμένιο σάλιο για να τις βοηθά να συγκρατούνται σταθερά στους στοματικούς ιστούς», προσθέτει. «Η ανεπαρκής ποσότητα σάλιου μπορεί να οδηγήσει επίσης σε επώδυνες στοματίτιδες, ξηρά και τραυματισμένα χείλη και αυξημένο κίνδυνο στοματικής λοίμωξης».
Ποια είναι τα συνήθη αίτια της ξηροστομίας;
Η ξηροστομία σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα και αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjogren. Η ακτινοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα για ξηροστομία.
Πως ανακουφίζονται οι άνθρωποι από την ξηροστομία;
Τα άτομα με ξηροστομία θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς επανελέγχους για αξιολόγηση και θεραπεία. Θα πρέπει να προσκομίζουν μια αναλυτική λίστα όλων των φαρμάκων που λαμβάνουν και οι οδοντίατροι θα πρέπει να εξετάζουν αυτές τις πληροφορίες σε κάθε συνεδρία για να βεβαιωθούν πως δεν υπάρχουν αλλαγές.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί φάρμακο ή να τροποποιηθεί η δόση για ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροστομίας» αναφέρει ο T. Meighan , αντιπρόεδρος και διευθυντής της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών. Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν με το φαρμακοποιό τους αν έχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με τα φάρμακα τους. Η αυξημένη πρόσληψη υγρών, η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη, η αυξημένη κατανάλωση νερού ή απομύζηση τεμαχίων πάγου μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της ξηροστομίας. Η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ανθρακούχων αναψυκτικών μπορεί επίσης να βοηθήσει τους συγκεκριμένους ασθενείς. Οι οδοντίατροι μπορεί να προτείνουν τη χρήση υποκατάστατων σάλιου ή συσκευών εφύγρανσης του στόματος και οι φαρμακοποιοί αποτελούν μία ακόμα πηγή πληροφοριών για προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.
0 Comments