Χριστούγεννα Χωρίς Αλλεργίες

23 Dec, 2019 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

1. Αρωματικά κεριά 

Η σκέψη αρωματικών κεριών με άρωμα κανέλας ή βανίλιας μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι ελκυστική, αλλά δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες, χημικές ευαισθησίες ή άσθμα.Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες σε αεροαλλεργιογόνα, όπως η γύρη ή τα ακάρεα, αναπτύσσουν πολύ ευαίσθητο φλεγμονώδη ρινικό βλεννογόνο ο οποίος είναι υπεραντιδραστικός. Ο ρινικός βλεννογόνος των αλλεργικών ατόμων υπεραντιδρά  στα αρώματα, συμπεριφέρεται σαν να είναι αλλεργιογόνα και μιμείται αλλεργική αντίδραση.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε κεριά από κερί μελισσών ή κεριά χωρίς άρωμα.

2. Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Εάν έχετε αλλεργίες σε αεροαλλεργιογόνα, ο στολισμός του σπιτιού με φυσικό έλατο, κέδρο ή πεύκο μπορεί να σας προκαλέσει ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα (ή χειρότερα μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση). Οι αλλεργιολόγοι προειδοποιούν αυτήν την εποχή του χρόνου για το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που είναι στην κυριολεξία αλλεργική αντίδραση στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν λόγω της γύρης από τα κουκουνάρια του δέντρου ή από τη μούχλα στο φλοιό του δέντρου. Έτσι, μπορεί να προκληθεί είτε έκζεμα, από την άμεση επαφή με το δέρμα, είτε ρινικά συμπτώματα. Η μούχλα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μελέτες δείχνουν ότι το φορτίο μούχλας των νοικοκυριών μπορεί να αυξηθεί έως και 10 φορές όταν υπάρχει φυσικό δέντρο μέσα στο σπίτι. Αλλά ακόμα και ένα τεχνητό δέντρο το οποίο ήταν αποθηκευμένο σε ένα υγρό υπόγειο μπορεί επίσης να φιλοξενεί μούχλα.

 

Συμβουλή: Μειώστε το φορτίο των αλλεργιογόνων ενός φυσικού δέντρου με καλό χτύπημα/αερισμό (π.χ. μεταφορά στην οροφή του αυτοκινήτου σας). Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από τους κόκκους γύρης και τη μούχλα. Εάν η μούχλα ευθύνεται για το άσθμα ενός ατόμου, προτείνεται επιπλέον να σκουπίσετε τον κορμό του δέντρου με διάλυμα 1 μέρους χλωρίνης σε 20 μέρη χλιαρού νερού. Επίσης, φοράτε γάντια όταν μετακινείτε ένα δέντρο ή κλαδιά του, για να αποφύγετε την άμεση επαφή.

Ή: Απλά επιλέξτε ένα ωραίο τεχνητό δέντρο. Φροντίστε να το περιτυλίξετε με πλαστικό μετά τα Χριστούγεννα και να το αποθηκεύσετε σε ένα ξηρό σημείο.

3. Τζάκι

Τα τζάκια μπορούν να εκθέσουν τα άτομα με άσθμα ή αλλεργίες σε διάφορα αεροαλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένου του καπνού και της μούχλας.Πιο ασφαλή είναι τα κλειστά τζάκια αερίου, αλλά ακόμα και τότε υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων. Τα τζάκια αερίου εξακολουθούν να εκπέμπουν οξείδιο του αζώτου, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή των αεραγωγών.

Συμβουλή:  Το καλύτερο από όλα είναι να αποφύγετε το αναμμένο τζάκι αυτές τις γιορτές.

4. Δώρα-Μάλλινα πουλόβερ

Ένα πουλόβερ είναι ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο δώρο.  Αλλά προσέξτε το είδος υφάσματος/μαλλιού που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε δώρο ένα από αυτά τα ογκώδη, ακατέργαστα πλεκτά και ο παραλήπτης του δώρου σας έχει έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα είναι σίγουρο ότι δεν θα το φορέσει ποτέ. Το μαλλί είναι η πιό ακανθώδης γνωστή φυσική ίνα, καθώς το μαλλί των προβάτων έχει ακίδες. Σε πολλούς ανθρώπους προκαλείται φαγούρα και ερυθρότητα όταν το δέρμα τους είναι άμεσα εκτεθειμένο σε μάλλινο ύφασμα. Για τα άτομα με έκζεμα, τα αποτελέσματα είναι ακόμα χειρότερα. Το μαλακτικό μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και επιδείνωση του εκζέματος.

 

Συμβουλή: Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες για να αποφύγετε ύφασμα που είναι προβληματικό για τον παραλήπτη του δώρου σας. Ή αγοράστε πουλόβερ από μαλλί alpaca, το οποίο είναι εξαιρετικά φιλικό σε  αλλεργικές-ευαίσθητες επιδερμίδες.

 5. Εορταστικό τραπέζι

Δεν είναι μυστικό ότι όσοι έχουν αλλεργίες σε τρόφιμα και κοιλιοκάκη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των εορτών. Αλλά ακόμα κι αν έχετε κατανοήσει πλήρως  τις τροφικές αλλεργίες σας και την έννοια της διασταυρούμενης αλλεργίας – θυμηθείτε ότι μια αγαπημένη θεία δεν ζει καθημερινά με αυτούς τους περιορισμούς και μπορεί να τα “θαλασσώσει”. Ζητήστε να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων που προσφέρουν στο παιδί σας και να ρωτήσετε τι περιέχει το φαγητό στο εορταστικό γεύμα/δείπνο.

 

Συμβουλή: εδώ είναι μερικά ύποπτα τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε αυτή τη χρονική περίοδο:

Σάλτσα της γαλοπούλας: τα συστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν σόγια, γλουτένη ή γάλα.

Γέμιση: γλουτένη και ξηρούς καρπούς!

Αν η οικοδέσποινα δεν γνωρίζει τα περισσότερα συστατικά της συνταγής, καλύτερα να αποφύγετε κάποιο τρόφιμο.

Επιδόρπιο: η σοφότερη επιλογή είναι είτε κάποιος να φέρει το δικό του επιδόρπιο είτε να το αποφύγει καθώς τα επιδόρπια περιέχουν σχεδόν πάντα γλουτένη, γαλακτοκομικά, αυγά ή ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φιστίκια, αμύγδαλα.

6. Το άγχος των εορτών

Όλοι πιστεύουμε ότι διασκέδαζουμε στις γιορτές, αλλά μερικές φορές όλες οι προετοιμασίες, τα ταξίδια ή η ψυχαγωγία, μπορούν να προσθέσουν πολύ άγχος στους γονείς και το παιδί.  Αυτό  έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης αυξάνει ο κίνδυνος για τους ασθματικούς, καθώς με το συνωστισμό πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους είναι ευκολότερη η εξάπλωση μίας ιογενούς νόσου.

Συμβουλή: Είναι απαραίτητες οι στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των εορτών. Σιγουρευτείτε στο χάος ενός πολυάσχολου σπιτιού ότι το παιδί σας λαμβάνει τα συνηθισμένα φάρμακα για το άσθμα ή τις αλλεργίες του.

Τροφικές Αλλεργίες-Οδηγός Συμβουλών για τις γιορτές

• Διδάξτε τα παιδιά σας να λένε “όχι ευχαριστώ” σε μη εγκεκριμένα τρόφιμα. Το εορταστικό κλίμα χαλαρώνει πολλές φορές τους γονείς με αποτέλεσμα ένα αλλεργικό παιδί να δέχεται φαγητό ή γλυκίσματα τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Μέσω του παιχνιδιού ρόλων, διδάξτε το παιδί σας να αρνείται ευγενικά  οτιδήποτε δεν έχετε εγκρίνει.

• Φέρτε γλυκά που εσείς έχετε επιλέξει, έτσι ώστε το παιδί σας να μην αισθάνεται άσχημα. Η συμμετοχή του παιδιού στην επιλογή του φαγητού και των γλυκισμάτων ειδικά στις γιορτές είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να αγοράσει κάτι που του αρέσει τόσο γευστικά όσο και οπτικά.  Ένα πακέτο σταφίδες για παράδειγμα ίσως να το απογοητεύσει όταν όλα τα άλλα παιδιά τρώνε cupcakes σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου.

• Προσέξτε τι δεν γνωρίζουν οι άλλοι. Οι φίλοι και οι συγγενείς μπορεί να ξέρουν πώς να αποφεύγουν τα προφανή αλλεργιογόνα, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια στα τρόφιμα, ενώ μπορεί να ξεχάσουν τα εκχυλίσματα από καρύδια ή ότι το βούτυρο παρασκευάζεται από γάλα. Μπορεί να μην γνωρίζουν τους κινδύνους της διασταυρούμενης μόλυνσης μέσω κοινής χρήσης μαγειρικών σκευών. Μπορεί επίσης να μην είναι εξοικειωμένοι με τις ετικέτες τροφίμων και να μην κατανοούν τη σημασία των προειδοποιήσεων “μπορεί να περιέχει”.

• Ως γονείς δώστε το παράδειγμα. Τα παιδιά μαθαίνουν από τη συμπεριφορά μας. Οι γονείς παιδιών με τροφικές αλλεργίες, αν και ενστικτωδώς θέλουν να απομακρύνουν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αυγό και τους δίσκους ξηρών καρπών από τον εορταστικό μπουφέ, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα τρόφιμα αυτά βρίσκονται γύρω μας στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εορτών. Το παιδί θα έπρεπε να μάθει μόνο του πώς να αποφεύγει τα αλλεργιογόνα τροφίμων. Θα πρέπει να του διδάξουμε να αποφεύγει τους μπουφέδες, να ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων και να πλένει τα χέρια του τακτικά.

Προσφέρετε φαγητά που είναι ασφαλή για το παιδί σας και μπορείτε να τα απολαύσετε και οι υπόλοιποι.  Πίτσα χωρίς αλλεργιογόνα, λαχανικά και πατατάκια είναι αρκετά δημοφιλείς επιλογές που δύσκολα κάποιος θα αρνηθεί.
nikolaoskitsos.com

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη