Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης: 13η Εβδομάδα

22 Feb, 2020 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Μπορεί να παρατηρήσετε ραγάδες στην κοιλιά το στήθος την μέση και τους γλουτούς. Για να αποφύγουμε αυτά τα σημάδια, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στο φαρμακείο που ενυδατώνουν και φροντίζουν την επιδερμίδα σας. Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός στην αύξηση βάρους και να διατηρείτε την υγιεινή διατροφή σας. Τώρα στο δεύτερο τρίμηνο θα χρειαστείτε κατά μέσο όρο 340 παραπάνω θερμίδες στα γεύματά σας καθημερινά.

Αν ακόμα δεν έχετε ανακοινώσει την εγκυμοσύνή σας ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μοιραστείτε τα ευχάριστα με συγγενείς και φίλους.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο

Το έμβρυο τώρα έχει μέγεθος από 6.4 έως 7.6 εκατοστά και ζυγίζει από 14.2 έως 21.3 γραμμάρια. Το βάρος του πλακούντα είναι το ίδιο με του εμβρύου αυτή την εβδομάδα. Τα ζωτικά όργανα έχουν ήδη σχηματιστεί και η ανάπτυξη θα είναι 3 με 3.5 εκατοστά την εβδομάδα το επόμενο διάστημα.

Ενώ το έμβρυο μεγαλώνει ταχύτατα, ένα σημάδι που είναι σημαντικό είναι η μείωση του ρυθμού της ανάπτυξης του κεφαλιού καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη του σώματος. Το πρόσωπο επίσης μοιάζει όλο και περισσότερο με του ενήλικα.

Εσωτερικά τα έντερα μεταναστεύουν μέσα στην κοιλιά ενώ σχηματίζουν και λάχνες που βοηθούν στην απορρόφηση και την πέψη. Το συκώτι αρχίζει να παράγει χολή και το πάγκρεας ινσουλίνη. Το έμβρυο κάνει πρακτική στην κατάποση καθώς καταπίνει αμνιακό υγρό και το απεκρίνει σαν ούρα.

Παρόλο που μπορούμε να βρούμε τον αντίχειρα του παιδιού στο στόμα του οι μύες της κατάποσης δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένοι. Και τα 20 δόντια έχουν σχηματιστεί αλλά κρύβονται κάτω από το ούλα. Το έμβρυο μοιάζει κάποιες στιγμές σαν να γελάει και οι φωνητικές χορδές αναπτύσσονται γρήγορα.
Gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη