Παρόλο που το παιδί αποκομίζει πολλαπλά πλεονεκτήματα με το να περπατάει ξυπόλυτο, φθάνει η στιγμή που τα παπούτσια τού γίνονται απαραίτητα. Και άραγε, τι καλύτερο για να πατήσει γερά στα πόδια του από ένα ζευγάρι κατάλληλα παιδικά υποδήματα;
Τα παιδικά ποδαράκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και για αυτό πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στη δομή και στη σωστή εφαρμογή των υποδημάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ατυχήματος και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε βλάβη στα κάτω άκρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει γενικότερα την υγεία, αλλά και τη σωστή στάση του σώματος του παιδιού.
Ποιες παραμέτρους θα πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιλογή του σωστού παιδικού παπουτσιού;
– Επιλέξτε ελαφριά και αναπαυτικά παπούτσια. Μην αγοράζετε παπούτσια που είναι σκληρά, με την προοπτική ότι αργότερα θα μαλακώσουν.
-Ιδανικά, οι πλαϊνές επιφάνειες του παπουτσιού πρέπει να πιέζονται ελαφρώς, καθώς και να είναι αισθητή μία ήπια ανύψωση της καμάρας στο εσωτερικό του.
– Το πίσω μέρος πρέπει να αγκαλιάζει τη φτέρνα χωρίς να την πιέζει, αλλά ούτε το πόδι να βγαίνει.
– Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, καλό είναι να προτιμάτε παπούτσια που κρατούν τον αστράγαλο του παιδιού καλυμμένο, καθώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στη βάδιση.
– Όσο το παιδί είναι μικρό, αποφεύγετε παπούτσια με κορδόνια, γιατί λύνονται και μπορεί να τα πατήσει και να πέσει.
– Αν πρόκειται να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια, προτιμήστε εκείνα που κουμπώνουν με αυτοκόλλητες ταινίες. Γενικά, μην ενισχύετε την υπερβολική χρήση των αθλητικών παπουτσιών, γιατί δεν αερίζονται σωστά.
– Επιλέξτε παπούτσια με στρογγυλή και όχι μυτερή μύτη, ώστε να μην πιέζονται τα δάχτυλα.
– Μην αγοράζετε παπούτσια σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που ενδείκνυται για την ηλικία του παιδιού, με το σκεπτικό ότι τα πόδια του παιδιού μεγαλώνουν γρήγορα.
– Το σωστό νούμερο μετριέται πάντα με το παιδί όρθιο. Θα πρέπει μπροστά από τα δάχτυλα να υπάρχει ένα κενό ένα με ενάμιση εκατοστό, ανάλογα με την σκληρότητα του παπουτσιού. Έτσι, υπάρχει αρκετός χώρος για το πόδι να λειτουργεί σωστά, χωρίς να τραυματίζονται τα δάχτυλα και τα νύχια.
– Προτιμήστε η σόλα των παπουτσιών να είναι εύκαμπτη, επίπεδη και από αντιολισθητικό υλικό. Μην παίρνετε στα κοριτσάκια παπούτσια με τακουνάκι κι ας τείνουν να γίνουν μόδα! Όχι μόνο είναι δύσκολο για τα παιδιά να περπατούν με τακούνια, αλλά είναι και λόγος για την κακή ανάπτυξη του παιδικού ποδιού.
– Προτιμήστε παπούτσια από μαλακό δέρμα ή άλλο υλικό καλής ποιότητας, ώστε το πόδι να μπορεί να «αναπνέει» και ο ιδρώτας να εξατμίζεται.
– Μην «περνάτε» τα παπούτσια από το μεγαλύτερο στο μικρότερο αδερφάκι. Ένα καινούργιο υπόδημα επιτρέπει καλύτερη βάδιση και σταθερότητα.
– Τα παιδιά δεν είναι μικρογραφία των ενηλίκων, είναι απλά παιδιά. Μην παίρνετε σε μικρογραφία τα παπούτσια που έχει ο μπαμπάς ή η μαμά, απλά επειδή είναι χαριτωμένα ή για να ικανοποιήσετε το δικό σας γούστο. Η άνεση και η ασφάλεια προέχουν της αισθητικής.
– Καλό είναι να μετράτε το μέγεθος του πέλματος του παιδιού πριν την αγορά παπουτσιών. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι τα δύο πέλματα μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη, οπότε φροντίστε να επιλέξετε το νούμερο του παπουτσιού που ταιριάζει καλύτερα στο μεγαλύτερο πέλμα του παιδιού.
– Συστήνεται η αγορά να γίνεται αργά το απόγευμα, καθώς εκείνη την ώρα το πέλμα εμφανίζει την μεγαλύτερη διόγκωσή του, λόγω της δραστηριότητας και καταπόνησης που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Για την αγορά κλειστών παπουτσιών, υπολογίστε το μέγεθος αφού το παιδί τα δοκιμάσει φορώντας χοντρές κάλτσες.
– Αμέσως μόλις αγοράσετε τα παπούτσια, βάλτε το παιδί να τα φορέσει στο σπίτι κι αφήστε το να περπατήσει για τουλάχιστον μία ώρα. Αν μόλις τα βγάλει διαπιστώσετε κάποιον ερεθισμό, σημαίνει ότι το παπούτσι εξασκεί πίεση στο συγκεκριμένο σημείο και η επιλογή δεν ήταν η κατάλληλη!
kosmarikou.gr
0 Comments