Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης: 21η Εβδομάδα

18 Apr, 2020 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική εβδομάδα καθώς το παιδί σας αρχίζει πραγματικά να μεγαλώνει και σιγά-σιγά και να λαμβάνει και την τελική του θέση.

Πρέπει να έχετε πάρει 3.5 με 5 κιλά έως αυτή την εβδομάδα. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε πάρει περισσότερα ή πολύ λιγότερα. Αν διατηρείτε υγιεινή δίαιτα και ενυδατώνεστε καλά, δεν έχετε πρόβλημα να είσαστε μέσα στους στόχους σας. Μην αμελείτε και την άσκηση γιατί συμβάλει στην μείωση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως το υπερβολικό βάρος, οι πόνοι στην μέση και η φλεβίτιδα. Αν δεν ασκείστε ήδη, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε, τουλάχιστον με λίγο περπάτημα.

Οι αστράγαλοί σας μπορεί να αρχίζουν να πρήζονται, ιδίως τα βράδια. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε. Προσπαθήστε για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε απόγευμα να κρατάτε τα πόδια σας ψηλά για να μειώνεται τα οιδήματα.

Μην σας ενοχλεί αν ο ομφαλός σας έχει πεταχτεί προς τα έξω. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει τώρα είναι η ώρα να προμηθευτείτε ειδικά και άνετα ρούχα εγκυμοσύνης.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο

Από την εβδομάδα αυτή θα αρχίσουμε να μετράμε το έμβρυο από το κεφάλι έως την πατούσα και όχι έως την ουρά (κεφαλουριαίο μήκος), οπότε το μήκος θα είναι 26.7 εκατοστά και το βάρος περίπου 298 γραμμάρια.

Το γαστρεντερικό σύστημα του παιδιού είναι τόσο ανεπτυγμένο που αρχίζει να απορροφάει υγρό και λίγα σάκχαρα από το αμνιακό υγρό που καταπίνει. Τα θρεπτικά συστατικά πάντως συνεχίζουν να έρχονται από τον πλακούντα.

Ο μυελός των οστών έχει αρχίσει επίσης να αναπτύσσεται και να συμβάλει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το συκώτι και ο σπλήνας είχαν αυτό τον ρόλο μέχρι τώρα. Το ήπαρ θα σταματήσει να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια λίγες εβδομάδες πριν την γέννα και ο σπλήνας την 30η εβδομάδα.

Έχουν σχηματιστεί καλά τα βλέφαρα και φαίνονται βλεφαρίδες και μαλλιά στο κεφάλι.
Gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη