COVID-19: Ένας Νέος Κορωναιός Και Πόσο Επηρεάζει Τα Παιδιά

19 Apr, 2020 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

1. Απαιτείται ψυχραιμία!
2. Αυστηρή τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής!
3. Στα συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνονται: ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία
στην αναπνοή.
4. Τα παιδιά δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
5. Τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
6. Εάν δεν υπάρχει σαπούνι/ νερό χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα.
7. Κρατάμε μακριά το παιδί εάν εκδηλώνει το ίδιο ή κάποιος άλλος συμπτώματα του
COVID-19.
8. Διδάσκουμε στο παιδί πώς να βήχει/ να φτερνίζεται με ασφάλεια.
9. Εκπαιδεύουμε το παιδί να μην αγγίζει το πρόσωπό του με τα χέρια.
10. Δεν φοράμε μάσκα εάν είμαστε υγιείς.

Ο κορωναιός COVID-19 επηρεάζει πλέον κάθε πτυχή της καθημερινότητας, με την έντονη διασπορά του παγκοσμίως και την εξαιρετικά εύκολη μεταδοτικότητά του. Τα ποσοστά των ατόμων που νοσούν αυξάνονται συνεχώς, όπως και ο αριθμός εκείνων που χάνουν τη ζωή τους, λόγω του κορωναιού COVID-19.
Οι γονείς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να εντείνουν και να ελέγχουν αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής που λαμβάνουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά και τέλος να είναι σε άμεση επαφή με τον παιδίατρό τους.
Στα συμπτώματα του ιού COVID-19 περιλαμβάνονται τα τυπικά συμπτώματα μιας ίωσης/ γρίπης όπως ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή. Ωστόσο τα παιδιά δεν εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Παρόλο αυτά στις ευπαθείς ομάδες εντάσσονται οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, με καρδιαγγειακά νοσήματα και γενικότερα όσοι πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας. Σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι ακόμη νωρίς και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του ιού COVID-19.
Μία έγκυος εμφανίζει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη φυσιολογία του σώματος, που θα μπορούσαμε να πούμε πως πράγματι γίνεται περισσότερο ευαίσθητη σε ιικές αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου και του ιού.
Πράγματι, κορωναιοί που έχουν απασχολήσει την επιστήμη και στο παρελθόν, όπως ο SARS και ο MERS, αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο για τις εγκύους. Την περίοδο εκείνη σημειώθηκαν κάποια περιστατικά αποβολών, ενώ ο υψηλός πυρετός κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών διαταραχών στο έμβρυο.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως ο κορωναιος COVID-19 μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καταγραφή μόλυνσης ενός εμβρύου/ μωρού μέσω του αμνιακού υγρού/ του μητρικού γάλακτος αντίστοιχα. Παραμένει ωστόσο ακόμη άγνωστο εάν μπορεί ο ιός να έχει κάθετο τρόπο μετάδοσης, κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης και επικίνδυνης κατάστασης ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι η προστασία όλων των μελών της οικογένειας. Έτσι, είναι  απαραίτητο να πλένονται τα χέρια πολύ συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα πλύσης με σαπούνι, θα πρέπει να γίνεται χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων. Στην περίπτωση που κάποιος είναι άρρωστος, θα πρέπει να κρατάμε μακριά το παιδί.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το παιδί εμφανίζει συμπτώματα COVID-19, καθώς θα πρέπει να παραμένει μακριά από άλλους. Είναι σημαντικό επίσης να μάθουν τα παιδιά πώς θα πρέπει να φτερνίζονται και να βήχουν, ώστε να μην επιμολύνουν τους γύρω τους με σταγονίδια. Καλό θα είναι επιπλέον να μάθουν να μην αγγίζουν το πρόσωπο με τα χέρια τους, ώστε να μειώνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό COVID-19. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η χρήση μάσκας δεν συνίσταται για τον υγιή πληθυσμό, παρά μόνο για όσους εμφανίζουν ήδη τα συμπτώματα του COVID-19.
kyriakakou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη