Οι Σχέσεις Μας, Η Δύναμή Μας!

21 Apr, 2020 | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Oι άνθρωποι δεν είναι από τη φύση τους φτιαγμένοι να περιορίζονται στο σπίτι τους, όπως καλούνται και αναγκάζονται να κάνουν σήμερα, στην περίοδο της πανδημίας. Είναι κοινωνικά όντα που έχουν ανάγκη τη συντροφικότητα, την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία, την επικοινωνία.

Φτάνουμε σήμερα, να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα του ‘’άλλου’’ πιο πολύ από ποτέ. Το να ‘’υπάρχω’’ συνεπάγεται το να ‘’υπάρχεις΄΄ και εσύ, ένα αντικείμενο έξω από εμένα, όπως θα λέγαμε στο λόγο της ψυχανάλυσης.

Το μοίρασμα των σκέψεων, το κράτημα των συναισθημάτων, το άγγιγμα, το βλέμμα έχουν τόση δύναμη και αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναγνωρίζεται η αξία τους. Καταστάσεις που πριν φάνταζαν δεδομένες, απαρχαιωμένες, ανούσιες και μικρές, τώρα φαίνονται πιο ουσιαστικές και αναγκαίες από κάθε άλλη φορά.

Μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα φιλί, ένα χτύπημα στη πλάτη σήμαιναν και σημαίνουν, ένα είμαι εδώ για σένα! Σε αυτή τη περίοδο λοιπόν καλούμαστε να απομακρυνθούμε από τη σωματική έκφραση και να επενδύσουμε στη λεκτική, να σκεφτούμε διαφορετικά, να αναθεωρήσουμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα, να εκτιμήσουμε όσους υπάρχουν δίπλα μας, να αποδεχτούμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να διαχειριστούμε το τώρα και να σχεδιάσουμε το μετά.

Ένα μετά διαφορετικό από τα προηγούμενα, στο οποίο κύριοι συντελεστές του, θα είναι οι άνθρωποι μας και όσα μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους, όσα μπορούμε να ακούσουμε από αυτούς, όσα μπορούμε να πούμε σε αυτούς και όσα μπορούμε να συναισθανθούμε με αυτούς.

Υπάρχει μια σύγχυση στο τι είναι αυτό που κάνει τα πράγματα να γίνονται. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία, η επιστήμη, η πληροφορική, κάθε τι που βρίσκεται σε μια υλική μορφή και είναι έξω από εμάς, είναι υπεύθυνα για όσα εξελίσσονται ενώ τα πράγματα γίνονται μέσα από εμάς και από τη δυνατότητα που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία..

Αυτό το νέο μετά δεν είναι ανάγκη να είναι υπερεμπλουτισμένο από πρέπει και μεγαλεία, από ταχύτητα και τελειότητα, από άγχος και υπέρμετρή εξέλιξη. Το σήμερα μας δείχνει ότι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε είναι, οι σχέσεις, οι επαφές, οι άνθρωποι μας, μέσα από αυτούς και μαζί με αυτούς μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά .

Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του, τη δική του μοναδική δύναμη. Όταν την αναγνωρίσει και όταν καταφέρει να την εκδηλώσει, τότε μπορεί να εξελιχθεί και να συμπαρασύρει μαζί του τους σημαντικούς άλλους, τους συνανθρώπους του.

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη