ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Το πιο συχνό παιδογυναικολογικό πρόβλημα
Από τις μεγαλύτερες χαρές που κρύβει το καλοκαίρι στη Χώρα μας είναι η θάλασσα κατά τις διακοπές αλλά και όχι μόνο. Εκτός όμως από ευχαρίστηση, τόσο σε μαμάδες όσο και στα παιδιά, η παραλία και η θάλασσα κρύβουν και κινδύνους για την
την αναπαραγωγική τους υγεία.
Το συχνότερο πρόβλημα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ή και λίγο μετά, είναι οι κολπίτιδες, τόσο σε ενήλικες γυναίκες όσο και στα μικρά κορίτσια. Ουσιαστικά πρόκειται για μόλυνση των έξω γεννητικών οργάνων και του κόλπου, συνήθως από κάποιο μικρόβιο. Μάλιστα στα μικρά κορίτσια είναι τόσο συχνό ώστε να υπολογίζεται ότι από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία των 10 ετών, περίπου 9 στα 10 κορίτσια θα αντιμετωπίσουν έστω για μια φορά, πρόβλημα με αιδοιοκολπίτιδα !!!
Αίτια: «Γιατί παθαίνω κολπίτιδα;»
Τα βασικότερα αίτια είναι:
α) το γεννητικό σύστημα των παιδιών είναι πιο ανώριμο,
β) η κακή υγιεινή στη φροντίδα των παιδιών,
γ) η διερεύνηση των γεννητικών οργάνων με τα χέρια τους,
δ) η ενούρηση και εγκόπριση στην πάνα και ε) η άμεση επαφή των γεννητικών οργάνων με το βρεγμένο μαγιό και την άμμο της θάλασσας κατά το παιχνίδι τους επί ώρες στην άκρη της παραλίας.
Πως θα το καταλάβω;
Οι κολπίτιδες κατά την παιδική ηλικία έχουν πολλές φορές διαφορετικά συμπτώματα από αυτά που παρουσιάζονται στις ενήλικες γυναίκες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:
æ αυξημένα υγρά στο εσώρουχο ή την πάνα,
æ ερεθισμός,
æ κνησμός (φαγούρα),
æ πόνος κατά την ούρηση,
æ διάχυτος πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
Τέλος, σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανισθούν : α) σύμμυση μικρών χειλέων αιδοίου (συνένωση), αλλά και β) αίμα από τον κόλπο.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η μητέρα πρέπει να απευθύνεται σε Παιδογυναικολόγο όταν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Κατά την επίσκεψη, αυτό που γίνεται απαραίτητα είναι η διενέργεια μίας καλλιέργειας κολπικού υγρού από το βάθος του κόλπου (εκεί που βρίσκεται η εστία των μικροβίων), εκμεταλλευόμενοι το φυσιολογικό άνοιγμα του παρθενικού υμένα και πάντα με ειδικό εξοπλισμό. Με την κατάλληλη εμπειρία, ο γυναικολόγος παίδων θα μπορέσει να κάνει με ασφάλεια τη λήψη του υγρού, χωρίς κινδύνους για την ακεραιότητα του παρθενικού υμένα. Όταν η λήψη γίνεται εξωτερικά, τότε συνήθως οδηγούμαστε σε λάθος διάγνωση και για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται.
Πως γίνεται η θεραπεία;
Όταν η καλλιέργεια αποκαλύψει ότι υπάρχει μικρόβιο, τότε και μόνο τότε, χρειάζεται αντιβίωση. Το αντιβιόγραμμα που θα προκύψει μετά από την καλλιέργεια, θα μας δείξει ποιό είναι το καταλληλότερο αντιβιοτικό, για το συγκεκριμένο μικρόβιο. «Τυφλές» θεραπείες που στηρίζονται στην τύχη πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οδηγούν σε μεγάλο χάσιμο χρόνου, λάθος αντιμετώπιση, άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.
Συμπεράσματα
æ Οι κολπίτιδες στα παιδιά είναι ιδιαίτερα συχνές.
æ Οι κανόνες υγιεινής στις μικρές ηλικίες πρέπει να τηρούνται, καθώς ο κόλπος του μικρού κοριτσιού είναι πολύ πιο ευαίσθητος και πιο ευάλωτος από ότι ο κόλπος της ενήλικης γυναίκας.
æ Η έγκαιρη διάγνωση πρέπει να βασίζεται απαραίτητα σε σωστή λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού, από το βάθος του κόλπου.
æ Η χορήγηση αντιβιοτικού πρέπει να γίνεται μόνο μετά από καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, και ποτέ «τυφλά».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση συμπτωμάτων και αποτυχία της πρόληψης, ο παιδογυναικολόγος μπορεί να δώσει γρήγορες και αξιόπιστες λύσεις.
healthylady.gr
0 Comments