Τα Υψηλού Δείκτη Αντηλιακά Προστατεύουν Από Το Κακοήθες Μελάνωμα

16 Jul, 2018 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η χρήση αντηλιακών αποσκοπεί στο να αποφεύγονται τα εγκαύματα από τον ήλιο. Είναι γνωστό ότι τα άτομα, τα οποία έχουν υποστεί εγκαύματα από ήλιο στο παρελθόν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος. Γενικά, υπάρχει η πεποίθηση ότι η προστασία με τα αντηλιακά μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος και ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο δείκτης του αντηλιακού, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία αυτή.

Προστασία κι αυξημένη έκθεση στον ήλιο

Επιδημιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι η χρήση των αντηλιακών με υψηλό δείκτη, αυξάνει στην πράξη και δεν μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος. Ο λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει δεν οφείλεται στο ότι το αντηλιακό από μόνο του προκαλεί κάποια βλάβη. Το αντηλιακό πραγματικά προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και κατά συνέπεια από τις βλάβες που οφείλονται σε αυτήν. Οι αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος, στα άτομα που κάνουν χρήση αντηλιακού, οφείλεται κυρίως στο εξής: τα άτομα αυτά λόγω του ότι αισθάνονται απόλυτα προστατευμένα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, συνηθίζουν να εκτίθενται πολύ περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία απ’ ότι θα έκαναν αν δεν προστατεύονταν από το αντηλιακό. Η χρήση του αντηλιακού τους προστατεύει από τα εγκαύματα επομένως αισθάνονται πολύ πιο άνετα να παρατείνουν κατά πολύ την παραμονή τους κάτω από τον ήλιο. Αντίθετα, εάν συνεχίσουν, παρά τη χρήση του αντηλιακού, να περιορίζουν την έκθεσή τους στον ήλιο, οι πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος μειώνονται. Επειδή τα αντηλιακά δεν προστατεύουν απόλυτα από όλα τα είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, το ότι προστατεύουν από την πιθανότητα εγκαύματος συνήθως καταλήγει στο να εκτίθενται τα άτομα, που τα χρησιμοποιούν, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε ηλιακή ακτινοβολία και επομένως να προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας. Αντίθετα αν το άτομο δεν αυξήσει τον χρόνο έκθεσής του στην υπεριώδη ακτινοβολία, παρά τη χρήση του αντηλιακού, φαίνεται από τις μελέτες ότι η πιθανότητα να αναπτύξει μελάνωμα, μάλλον μειώνεται.

Προστασία δεν είναι μόνο το αντηλιακό

Έχει αποδειχθεί ότι τα αντηλιακά είναι μεν σημαντικά στην προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία και θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κατά το δυνατόν περισσότερο, αλλά άλλοι τρόποι προστασίας είναι σημαντικότεροι. Τέτοιοι τρόποι προστασίας είναι η μείωση της διάρκειας της έκθεσής μας στον ήλιο, η χρήση ελαφρών ρούχων, καπέλων, γυαλιών ηλίου, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο σε ώρες ισχυρής ηλιοφάνειας (μεσημέρι), κλπ. Η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να είναι συμπληρωματικό μέτρο προστασία κι εντέλει το έσχατο καταφύγιο σε περίπτωση που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άλλες μεθόδους αποφυγής έκθεσής μας στον ήλιο.

Παρόλα αυτά συστήνεται η χρήση του αντηλιακού να γίνεται με επιμέλεια και όσο το δυνατόν περισσότερο. Απλώς δεν θα πρέπει να το θεωρούμε ως πανάκεια και ότι αυτό μας επιτρέπει την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία σε υπερβολικό βαθμό. Το αντηλιακό προστατεύει φτάνει να γίνεται σωστή χρήση του.

 spiloi.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη