Τι Προκαλεί Το Βρογχικό Άσθμα;

9 Jan, 2023 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το Άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων (δηλαδή των στομίων από τα οποία εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες).

Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας από το οποίο πάσχουν περίπου 300.000.000 άτομα στον κόσμο ενώ στην χώρα μας περίπου 500.000 άτομα (παιδιά και ενήλικες).

Εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα, συριγμό ή και συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων. ( ‘’σφύριγμα της αναπνοής ή ‘’γατάκια’’).

Κύριες μορφές του άσθματος είναι το εξωγενές και το ενδογενές.

Το εξωγενές εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτίες παράγοντες όπως η σκόνη, το τρίχωμα της γάτας, τα οικιακά ακάρεα, το κάπνισμα των γονέων, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ.

Στο ενδογενές άσθμα η αιτία είναι άγνωστη.

Άλλες μορφές άσθματος είναι:

  • Το άσθμα μετά από άσκηση (εμφάνιση δύσπνοιας, βήχα ή συριγμού μετά από άσκηση)
  • Το επαγγελματικό άσθμα (εμφανίζεται σε επαγγέλματα με έκθεση σε σκόνη ή σε αέρια.
  • Και το νυχτερινό άσθμα (με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.)

Οι αιτίες που προκαλούν το βρογχικό άσθμα είναι:

  1. Οι διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως τα κρυολογήματα, η γρίπη κλπ)
  2. Ουσίες που προκαλούν αλλεργία (όπως γύρη φυτών ή δέντρων, μύκητες, οικιακή σκόνη, τρίχες, φάρμακα, γαλακτοκομικά προϊόντα, οστρακοειδή κλπ)
  3. Ψυχολογικοί παράγοντες (όπως η έντονη χαρά, η λύπη και το στρες)
  4. Περιβαλλοντικοί  παράγοντες (όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση)
  5. Εργασιακοί παράγοντες (όπως η έκθεση σε ρύπους από την εργασία μας), προκαλώντας μία ειδική μορφή άσθματος που λέγεται επαγγελματικό βρογχικό άσθμα.

Η διάγνωση της νόσου, βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς, τα οποία θα θέσουν την υποψία του άσθματος, και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού συστήματος, όπως η σπιρομέτρηση, η ροομέτρηση, η οξυμετρία και τα διάφορα αλλεργικά tests.

Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος γίνεται με τα βρογχοδιασταλτικά ή ανακουφιστικά φάρμακα, που χορηγούνται όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα και με τα προληπτικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται στα ενδιάμεσα των ασθματικών κρίσεων διαστήματα και στοχεύουν στην πρόληψη της επέλευσης νέων κρίσεων.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι το βρογχικό άσθμα είναι ένα πολυπαραγοντικό και δύσκολο πρόβλημα, το οποίο όμως με την έγκαιρη διάγνωση ,την κατάλληλη θεραπεία και την τακτική παρακολούθηση από τον ειδικό πνευμονολόγο, δεν περιορίζει τον πάσχοντα από καμία φυσιολογική δραστηριότητα, ούτε επηρεάζει την ποιότητα ζωής του.

 

pneumonologiko-iatreio.com

 

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη